2015. február 10.
Az 5. C&E Spring Meeting a két legnagyobb gabonatudományi szakmai szervezet kerek évfordulójának állít emléket. A konferencia szervezése műegyetemi részvétellel zajlik.
A gabonafélék táplálkozásunkban betöltött szerepének felülvizsgálata, a nemesítés, a termesztés, a feldolgozás, a termék-előállítás és a táplálkozási érték javítása területén tapasztalható folyamatok értékelése, valamint a fejlődési trendek megvitatása – íme néhány C&E Spring Meeting jelentős nemzetközi élelmiszertudományi konferencia témái közül. Az idén áprilisban rendezendő, immár ötödik, ünnepi tanácskozásnak Magyaroszág ad otthont. Szervezésében részt vesz a BME VBK Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszéke is – tudtuk meg Tömösközi Sándortól, a tanszék egyetemi docensétől.
„Két okból is jelentős esztendő számunkra 2015. Kerek évfordulót ünnepel a két legnagyobb gabonatudományi szervezet. Az amerikai központú American Association of Cereal Chemists International egy évszázados, a bécsi székhelyű nemzetközi szövetség, az International Association for Cereal Science and Technology hatvan éves fennállását üli” – számolt be a bme.hu-nak az elkövetkező hónapok szakmai kihívásáról Tömösközi Sándor. A tavaszi tanácskozás szervezésében a tanszékünk együttműködik az AACCI Európai Szekciójával, a Cereals&Europe-pal.
Tömösközi Sándor kiemelte: az érdeklődőket várják előadóként, résztvevőként, kiállítóként, és a jövőbeni fejlesztési projektek leendő partnereiként egyaránt.
A gabonatudósok egyik legjelentősebb nemzetközi szervezete, az 1915-ben alapított AACC International az elmúlt évszázadban meghatározó szerepet játszott a gabonatermelés bővítésében, valamint az alapanyagok és a termékminőség fejlesztésében. Legnagyobb tagszervezete, a Cereals&Europe Európában munkálkodik e célok megvalósításán. Magyarországnak jelentős hagyományai, világszerte elismert és alkalmazott eredményei vannak a nemesítés, a termesztés, a minősítés, a feldolgozás, valamint a gabonakémiai kutatások területén. A jogelődökkel együtt immár 95 éves Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszéken alapítása óta foglalkoznak gabonakutatással. (A gabonafélék táplálkozásunkban betöltött szerepéről és a konferencia kiemelt témaköreiről itt olvashatnak - a szerk.) |
Az összefoglalók leadási határideje: 2015.február 16.
A témában korábban megjelent híreink itt olvashatók:
http://www.bme.hu/hirek/20130322/elelmiszerbiztonsag?language=hu