2018. június 20.
Valamennyi induló BME-s diák tudományos munkáját díjazták az idei Országos MÉTE Tudományos Diákköri Konferencián.
„Ritka és egyedülálló eredmények születtek a versenyen. Határtalanul büszkék vagyunk az alap-, illetve a mesterképzésben résztvevő tanítványainkra, akik az utolsó percig precízen, a legjobb teljesítményre törekedve álltak ki a szakmai zsűri elé” – foglalta össze az élelmiszerminősítő specializáción résztvevő műegyetemisták által elért eredményeket Tömösközi Sándor, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (VBK) Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék egyetemi docense, a tanszék Gabonatudományi és Élelmiszerminőség Kutatócsoportjának vezetője.
„Igazán elismerésre méltó a mostani szereplés. Természetesen, dobogós helyezést korábbi versenyeken is értek el hallgatóink, – akik közül többen ma már kollégák - ám tudomásom szerint ez az első alkalom, hogy minden diákunk pályamunkája díjazásban részesült” – jegyezte meg a VBK szakembere. Hozzátette, az egyetemi oktatás egyik legfontosabb feladata, hogy az ifjak megismerjék a kutató-fejlesztői munka lényegét, értékes szakmai tudásra, tapasztalatra, önálló problémamegoldó és munkavégző képességre tegyenek szert. Így válik lehetségessé az elméleti tudás és a gyakorlat harmonizálása, emellett a fiatalok közvetlen kapcsolatot alakíthatnak ki választott szakterületük kutatóival és piaci szereplőivel is. Úgy vélte, tanuló és oktató számára egyaránt „fáradtságos az ide vezető út, de megéri”. Kiemelte: egy-egy ilyen országos összejövetel nem csak a hasonló területen tanuló és alkotó fiatalok „nemes versengése”, hanem ritkán adódó jó alkalmat teremt találkozásokra, ismerkedésre, emberi és a szakmai kapcsolatok létesítésére a jelen és a jövő szakember-generációi között.
A Magyar Élelmiszer-tudományi és Technológiai Egyesület (MÉTE) 44 évvel ezelőtt hívta életre szakmai tanulmányi versenyét, amelyen az élelmiszertudomány területén alkotó, graduális képzésben résztvevő hallgatók indulhatnak. A megmérettetés célja az élelmiszeripari szakemberek pótlásának segítése, ifjúsági kutatások ösztönzése, és az e terület iránt érdeklődő diákok számára a bemutatkozás biztosítása. A rendezvényt minden páros évben, azaz az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) „szünetében” tartják. Idén Mosonmagyaróváron a jogelődeivel együtt éppen alapításának 200. évfordulóját ünneplő Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara látta vendégül az immár 22. MÉTE TDK-ra érkezőket. Az eseményen az élelmiszermérnök képzést folytató egyetemek mellet számos kutatóintézet és néhány gazdasági szereplő is képviseltette magát, mivel a bemutatott kutatás–fejlesztési eredmények egy része a szervezetek között kialakult együttműködés keretében valósult meg. Idén 8 szekcióban csaknem 80 előadást mutattak be a résztvevők. A főszerep a hagyományos szakterületeké volt, mint például a biokémia, az élelmiszerkémia, a táplálkozástudomány, az analitika, a technológia, a mikrobiológia, az élelmiszerbiztonság, az informatika és méréstechnika, a gazdaságtan és marketing, ám mellettük idén először újdonságként a vendéglátás is bekerült a szakmai programba. |
„Ritka, hogy egy tudományterület önálló és országos szintű szakmai megmérettetést szervez az érdeklődő ifjaknak” – állapította meg Tömösközi Sándor. Az intézményi TDK-n nincs külön élelmiszertudományi szekció, így e „köztes” esemény szélesebb körű bemutatkozási lehetőséget nyújt azoknak a fiataloknak, akik egyébként egy tudományos diákköri konferencián vonakodva indulnának el pályamunkájukkal. E kételyt feloldva a MÉTE az azonos szakterületen, specializáción tanuló diákok egymás közötti versengését biztosítja. „Magas színvonalú pályamunkák születtek idén is, egy részük a hallgatók és a tanszék ipari partnereinek együttműködésében jöhetett létre” – tudtuk meg a műegyetemi oktatótól.
„A BME VBK Élelmiszerminősítő specializációján tanuló növendékeink széles spektrumon tettek tanúbizonyságot szakmai rátermettségükről” – méltatta a tanítványokat a felkészítő tanár. Többen dolgoztak azonos témán, részben szoros együttműködésben az Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék ipari partnereivel, hatósági laboratóriummal, hazai és külföldi kutatóhelyekkel. Volt, aki élelmiszer-analitikával, a B-vitamin analitikájával, továbbá a B-vitaminok együttes meghatározásával foglalkozott, ez utóbbi a szakterületen jelenleg nem megoldott probléma. További érdekességként kiemelte azt a hallgatót, aki a rostanyagok humán célú hasznosítási lehetőségeit vizsgálta a lebontás és az új termék biotechnológiai előállításának kutatásával, és az eljárás üzemi megvalósítására készített számítógépes szimulációt. Készült pályamű a gabonafajták rostkomponenseinek tanulmányozásából is. A diákok javaslatai a gluténmentes termékek minőségjavítására 1. és 2. helyezést ért. Egy előadás a tanszék nemzetközi kapcsolataira építve a gluténtartalom analitikai módszerfejlesztésének eredményeit mutatta be, ebben egy nemzetközileg is elfogadott referenciaanyag kidolgozására vállalkoztak. Emellett egy sütőipari terméktesztekkel kapcsolatos, több éve folyó műszer- és módszerfejlesztés legfontosabb eredményei is megjelentek a konferencián.
A XXII. MÉTE Konferencián a műegyetemi hallgatók által eredmények: 1.helyezést ért el: Paszerbovics Bettina, MSc: Búzakorpa alapú biofinomító folyamat technológiai, gazdaságossági elemzése; Témavezető: Fehér Csaba egyetemi adjunktus (VBK, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék) Turóczi Fanni, MSc: Gluténmentes lisztfejlesztés - Pentozán és enzimaddíció vizsgálata hajdina őrlemények esetén; Témavezetők: Tömösközi Sándor egyetemi docens és Németh Renáta PhD-hallgató (VBK, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék) 2.helyezést ért el: Jaksics Edina, MSc: Gluténmentes termékek minőségfejlesztése: rostadagolás és enzimkezelés hatásának vizsgálata köleslisztek reológiai tulajdonságainak alakulására; Témavezetők: Tömösközi Sándor egyetemi docens és Németh Renáta PhD-hallgató (VBK, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék) Szentmiklóssy Marietta Klaudia, MSc: Új típusú búza nemesítési vonalak szénhidrát összetételének jellemzése; Témavezető: Török Kitti egyetemi tanársegéd (VBK, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék) 3.helyezést ért el: Farkas Alexandra, MSc: Laboratóriumi sütőipari végtermék teszt módszerfejlesztése és automatizálása; Témavezetők: Tömösközi Sándor egyetemi docens és Németh Renáta PhD hallgató (VBK, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék) Különdíjat kapott: Dunay Sára, BSc: Glutén referencia anyag jelölt fehérjemátrixok ELISA módszerrel történő jellemzése; Témavezetők: Tömösközi Sándor egyetemi docens és Schall Eszter PhD-hallgató (VBK, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék) Juhos Ágnes, BSc: B1-, B2-, B3- és B6-vitaminok folyadékkromatográfiás meghatározásának fejlesztése; Témavezetők: Vinczer Péter laboratóriumi referens, NÉBIH és Tömösközi Sándor egyetemi docens (VBK, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék) |
„Igyekszünk erős kémiai és jó analitikai képességekkel, műszaki és kémiai szemlélettel, tudással felvértezni az élelmiszerminősítő specializációt választó hallgatóinkat” – összegezte Tömösközi Sándor, aki oktatóként azt is fontosnak tartja, hogy a tanulókat minél fiatalabb korban megismertesse a tudományos munkában rejlő lehetőségekkel. Éppen ezért kollégáival együtt számos új, egyes esetekben a gyakorlati és ipari alkalmazás lehetőségével is kecsegtető K+F munkákba igyekeznek bevonni a diákokat. Említett néhányat a tanszéken jelenleg zajló kutatások közül: „egyik csoportjuk a gabonában található egészségtámogató összetevők (például rostok) felhasználhatóságát, technológiai és érzékszervi tulajdonságokra gyakorolt hatásukat kutatja, de szintén izgalmas területnek számítanak a gluténmentes termékekkel kapcsolatos alap- és alkalmazott kutatási témák. A szakember bízik abban, hogy az említett és a jelenleg futó egyéb témák eredményei is szerepelnek majd a következő évek műegyetemi pályamunkáiban. Ezek bemutatására kiváló lehetőséget biztosít a két év múlva, 2020-ban rendezendő XXIII. MÉTE Konferencia, amelynek a BME lesz a házigazdája.
TZS - GI
Fotó: Takács Ildikó, Tömösközi Sándor