MÉTE TDK: két első és három második helyet értek el a BME-sek

A Debreceni Egyetemen megrendezett XXV. Magyar Élelmiszertudományi Egyesület Tudományos Diákköri Konferencián 9 műegyetemi hallgató szerepelt.

Május 15-én lezajlott a jubileumi, XXV. Magyar Élelmiszertudományi Egyesület Tudományos Diákköri Konferencia, melynek idén a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara adott otthont.

Magyar Élelmiszer-tudományi és Technológiai Egyesület (MÉTE) 50 évvel ezelőtt hívta életre szakmai tanulmányi versenyét, amelyen az élelmiszertudomány területén alkotó, graduális képzésben részt vevő hallgatók indulhatnak. A megmérettetés célja az élelmiszeripari szakemberek pótlásának segítése, ifjúsági kutatások ösztönzése, és az e terület iránt érdeklődő diákok számára a bemutatkozás biztosítása. A rendezvényt minden páros évben tartják. Az idei eseményen az élelmiszer- és táplálkozástudományi képzést folytató egyetemek mellett kutatóintézetek és néhány gazdasági szereplő is képviseltette magát.

A konferenciára hazai és erdélyi felsőfokú intézményekből több mint 60 pályamű érkezett, melyet 9 szekcióban mutattak be az előadók. A rendezvényen a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszékéről 9 hallgató vett részt.

 

Név

Dolgozat címe

Szekció

Témavezető

Helyezés

Csányi Brigitta Viktória

Rétegelt csomagolóanyagok vizsgálata ATR FT-IR mikroszkóppal és összehasonlító elemzése Raman-spektroszkópiával

Műszaki, informatika és méréstechnika szekció

Dr. Gergely Szilveszter

 

Csonki Annamária

Tönkölybúza és kenyérbúza fajták rost és rövid láncú szénhidrát összetételének összehasonlító vizsgálata

Táplálkozástudományi szekció

Dr. Tömösközi Sándor; Juhászné Dr. Szentmiklóssy Marietta Klaudia

II. helyezés

Flumbort Sára

Magyarországi nyers propoliszminták minőségi vizsgálata látható és infravörös spektroszkópiával

Élelmiszeranalitika szekció

Dr. Gergely Szilveszter

Különdíj

Gál Zalán

Szénhidrátkeverék modellrendszerek vizsgálata közeli infravörös spektroszkópiával és sokváltozós adatelemzéssel

Műszaki, informatika és méréstechnika szekció

Slezsák János

II. helyezés

Lénárt Adél Lujza

Növényi tejek vizsgálata infravörös spektroszkópiával

Élelmiszeranalitika szekció

Slezsák János

 

Pisch Barnabás

Tönkölybúza (Triticum spelta) összetételének és technológiai tulajdonságainak jellemzése és összehasonlító vizsgálata modern búzafajtákkal (Triticum aestivum)

Élelmiszeranalitika szekció

Dr. Tömösközi Sándor; Dr. Jaksics Edina

 

Szajkó Milda Blanka

Vad aestivum fajták és fajtajelöltek rost- és rövid láncú szénhidrát-összetételének összehasonlító vizsgálata

Élelmiszeranalitika szekció

Dr. Tömösközi Sándor; Juhászné Dr. Szentmiklóssy Marietta Klaudia

II. helyezés

Sznopka Liliána Kata

Élelmi rost összetevők szerepének vizsgálata köles alapú élelmiszermátrixokban

Élelmiszertechnológia és -műveletek IV. szekció

Dr. Németh Renáta; Dr. Tömösközi Sándor; Dr. Jaksics Edina

I. helyezés

Tóth Timea

Rövid szénláncú szénhidrát és FODMAP összetétel vizsgálata fermentált búza és rozs alapú modelltermékekben

Élelmiszeranalitika szekció

Dr. Tömösközi Sándor; Juhászné Dr. Szentmiklóssy Marietta Klaudia;
Kormosné Dr. Bugyi Zsuzanna

I.helyezés

Fotó: Tömösközi Sándor

Az Élelmiszertechnológia és -műveletek IV. szekcióban Sznopka Liliána Kata „Élelmi rost összetevők szerepének vizsgálata köles alapú élelmiszermátrixokban” című munkájával és az Élelmiszeranalitika szekcióban Tóth Tímea „Rövid szénláncú szénhidrát és FODMAP összetétel vizsgálata fermentált búza és rozs alapú modelltermékekben” című dolgozatával első helyezért ért el. A Táplálkozástudományi szekcióban Csonki Annamária „Tönkölybúza és kenyérbúza fajták rost és rövid láncú szénhidrát összetételének összehasonlító vizsgálata”, a Műszaki, informatika és méréstechnika szekcióban Gál Zalán „Szénhidrátkeverék modellrendszerek vizsgálata közeli infravörös spektroszkópiával és sokváltozós adatelemzéssel”, míg az Élelmiszeranalitika szekcióban Szajkó Milda Blanka „Vad aestivum fajták és fajtajelöltek rost- és rövid láncú szénhidrát-összetételének összehasonlító vizsgálata” című dolgozatával második helyezést ért el. Flumbort Sára „Magyarországi nyers propoliszminták minőségi vizsgálata látható és infravörös spektroszkópiával” című dolgozatáért különdíjban részesült.

 

 

BME VBK